☰ Menu

+90 232 425 4943

Amerika Konsolosluk Resmi Web Sitesi: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/

Snow
Amerikan Vizesi

Amerika Öğrenci Vizesi

 

Amerika Öğrenci Vizesi (F1/F2) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika’da geçerli bir eğitim programına katılmak amacıyla Amerika’ya seyahat edecek kişilerin müracaat etmesi gereken vize tipi Amerika Öğrenci Vizesi (F1/ F2)’dir. Amerika’da üniversite eğitimi alacak öğrenci Amerika vizesine I-20’de belirtilen kayıt tarihinden en erken 120 gün öncesinden başvuru yapabilir.

Amerika Öğrenci Vizesi başvurusu için ilk olarak DS-160 formu doldurulmalıdır. DS-160 formu doldurulurken verilen ID numarası not edilmelidir. ID numarasıyla öğrenci formu onaylamadığı takdirde emin olamadığı, kontrol etmek istediği yerleri tekrar forma geri dönerek gözden geçirebilir. DS-160 formu vize başvuru sahibini tanımak için hazırlanmıştır. Amerika Konsolosluğuna vize mülakatına gitmeden önce bu formun onay sayfasının çıktısı alınmalıdır. Mülakat sırasında öğrenci eğitim planlarını detaylı olarak sunmalı, seyahat niyetini açıkça belirtmelidir.

Amerika öğrenci vizesi için başvuru sahibi üniversite tarafından düzenlenmiş SEVIS kaynaklı I-20 formunu doldurmalıdır. I-20 formu Amerika’daki üniversitenin öğrenciyi kabul ettiğinin göstergesidir. I-20 formunun üzerinde öğrencinin kimlik bilgileri, üniversite bilgileri, yıllık ortalama masraf tutarları ve öğrencinin SEVIS bilgileri yazılıdır. Öğrencinin randevu gününde SEVIS ödeme makbuzunu (I-901) yanında bulundurması gerekmektedir. SEVIS bedeli Amerika konsolosluğa gitmeden en geç 3 gün önce ödenmelidir. SEVIS bedelini ödemeden önce I-20 belgesini temin etmelisiniz. Çünkü ödeme sürecinde I-20 belgesi üzerinde yer alan “"sevis identification number"ın yazılması istenecektir. Öğrenci SEVIS bedelini ödedikten sonra sayfanın çıktısını almayı unutmamalıdır. F1 öğrenci vizesi görüşmesinde SEVIS’in ödenmiş olduğunu gösterir makbuzun başvuru sahibinin yanında olması gerekmektedir. SEVIS bedelinin ödendiğine gösterir sayfanın çıktısı Türkiye’deki vize görüşmesinde geçerli olsa da Amerika’ya girişte belgenin orijinalinin istenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Öğrencinin SEVIS belgesini Amerika sınırları dışına çıkmak istediğinde de pasaportuyla birlikte yanında bulundurması gerekmektedir.

F1 Amerika öğrenci vizesi görüşmesinde akademik not döküm belgesi (transcript) öğrencinin yanında olmalıdır. F1 Amerika öğrenci vizesine başvuran kişi Amerika’da eğitim göreceği tüm süre boyunca masraflarını karşılayacak maddi imkanının olduğunu Amerika Konsolosluğuna kanıtlaması gerekmektedir. Öğrencinin masrafları ailesi tarafından karşılanacaksa, sponsor olan kişiye ait gelir döküm belgeleri de Amerika öğrenci vizesine başvuran kişinin dosyasına eklenmelidir.

Amerika’daki birçok üniversite yabancı öğrencinin eğitim süresini referans alarak ne kadar bütçesi olması gerektiğini öğrenciye bildirir.

Tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini de öğrenci vize mülakatı sırasında yanında bulundurmalıdır. Başvuru sahibi Amerika’daki üniversiten ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu (USCIS) tarafından onaylı üniversiteye kabul edilmesine ilişkin düzenlenmiş formun (Amerika F1 vizesi için I-20 ya da J1 vizesi için DS-2021) randevu gününde Amerika Konsolosluğuna ibraz edilmesi gerekmektedir.

Amerika Konsolosluğu öğrenci vize başvurularına öncelik tanımaktadır, eğitim döneminin başlamasına kısa bir süre kalmış kişiler vize randevu gününde durumlarını konsolosluk görevlisiyle paylaşabilirler. Amerika seyahat plan tarihinden 3 ay önceden vize başvurusu yapılabilmektedir. Erken yapılan başvurular olası bir gecikme, vize işlem süresinin uzaması, ek evrak talebi gibi durumlarda başvuru sahibine zaman kazandıracaktır.

F1 Amerika öğrenci vizesi başvuru sahibi konsolosluk görevlisine Amerika’daki tüm eğitim planını, okul bilgilerini, neden Amerika’yı tercih ettiğini anlatmalıdır. Kendisi için neden Amerika eğitiminin faydalı olacağını geçerli nedenlerle aktarmalıdır. Öğrenciden ayrıca Amerika’da ikamet edeceği adres bilgileri istenebilir.

Ebeveyn halen çalışıyorsa bağlı bulunduğu şirket tarafından hazırlanmış, çalışanın gelirini ve ne kadar süredir o şirkette çalıştığını gösteren belge de Amerika Konsolosluğuna ibraz edilmelidir. Öğrenci üniversite eğitimi bittikten sonra da Türkiye’ye geri dönüş niyeti olduğunu, Türkiye ile olan bağlarını destekleyici belgeler sunmalıdır. Amerika vizesi başvuru sahibi I-20 ya da DS-2021 dahil talep edilen tüm formları ve SEVIS ödemesinin dekontunu Amerika Konsolosluğuna ibraz edilmelidir.

F1 Amerika öğrenci vizesi talebinde vize görevlisi ek evrak talebinde bulunabilir. Bu durumlarda öğrenci istenen belgeleri en kısa sürede temin etmeli ve Amerika Konsolosluğuna sunmalıdır. Amerika Birleşik Devletleri iç güvenlik direktifleri gereği öğrencinin gerekli hazırlıkları tamamlayabilmesi için I-20 formunda belirtilen üniversite başlama tarihine bir ay kala Amerika’ya giriş yapabilirler, fakat okulun başlama tarihine bir aydan daha fazla bir süre varsa öğrencinin ülkeye girişinde sorunlar yaşanabilir.

Amerika eğitimin başlamasına 30 günden daha fazla zaman giriş yapmak isteyen öğrenci ziyaretçi vizesi talebinde bulunmalıdır. İleriye dönük öğrenci ziyaretçi vizesi talebinde bulunacak kişi Amerika’ya girişi sırasında Amerika Göçmenlik görevlisine öğrenim görme amacıyla Amerika’ya seyahat ettiğini açıklamalıdır.

Eğitimleri Amerika’da devam eden öğrenciler SEVIS kayıtları devam ettiği sürece vizelerini yenileyebilirler. Öğrenci Amerika’ya ilk girişinden önce tercih ettiği üniversiteyi değiştirirse, yeni okuldan temin ettiği I-20 ile F1-F2 öğrenci vizesine başvuru yapmalıdır. Başvuru sahibi öğrenim görmeye başladıktan sonra okul değiştirirse başvuruş sahibi geçerli, arka yüzü eksiksiz onaylanmış I-20 formuyla vize başvurusunda bulunabilir.

Amerika vize başvurusu reddedilen öğrenci karara itiraz etme hakkına sahiptir. İlk başvuru esnasında mevcut olmayan ek belgelerin sunulması gerekmektedir. Amerika öğrenci vize talebi reddedilen kişi itirazını güçlendirmek için ABD’deki üniversitenin Amerika Büyükelçiliğine ya da Amerika Konsolosluğuna öğrencinin yeterliliklerini belirten ve ret kararının tekrar incelenmesini talep eden bir faks ya da e-posta gönderebilir. ABD’den gönderilecek belge ilgili Amerika Konsolosluğu görevinde bulunan Göçmen Olmayan Vize Müdürü’ne hitap etmelidir.

ABD F1/F2 Öğrenci Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

  • Pasaporttaki isim ile üniversitenin gönderdiği I-20 ve DS-2021 formundaki isimler aynı olmalıdır.

  • Öğrenci I-20 formundaki üniversite başlama tarihinden en erken 120 gün öncesinde F1 Amerika vizesi başvurusu yapılabilir.

  • Amerika F1 vizesine başvuran kişi evliyse, kişinin 21 yaşından küçük evli olmayan çocukları Amerika F2 vizesi için başvuruda bulunabilir.

  • Amerika öğrenci vizesinin incelenmesi ve sonuçlandırılması yalnızca Amerika Konsolosluğuna aittir.

  • Amerika Konsolosluğu yoğun olduğu tarihlerde ileri bir tarihe randevu verebilmektedir. Bu sebeple seyahat tarihine 1 ay kala vize başvurusunun yapılması başvuru sahibinin yararına olacaktır.

  • 14 yaş üstündeki başvuru sahiplerinin mülakat ve parmak izi işlemi için Amerika Konsolosluğuna şahsen gelmesi gerekmektedir.

F1, F2 Amerika Öğrenci Vizesi İçin Hazırlanması Gereken Belgeler Nedir?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Pasaport (Seyahatin sonlanma tarihinden itibaren 6 ay geçerliliği bulunmalı, yırtılmış ve deforme sayfası olmamalıdır)

  • 2 adet biyometrik fotoğraf (50X50 mm boyutlarında, güncel, arka fon beyaz)

  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Adres ve aile bilgilerini içeren)

  • Şahsi Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben) DS 160 Formu (Online doldurulacak)

  • I-20 Formu

  • I-539 Formu SEVIS I-901 ödeme dekontu.

  • Transkript ve diplomalar

  • TOEFL, SAT, GRE, GMAT gibi dil yeterlilik puanlarını gösteren belge.

  • Amerika'ya seyahat edecek öğrencinin masraflarını karşılayacak kişi;

Emekli ise;

  • Sponsor Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)

  • Emeklilik kartı fotokopisi ya da emeklilik tescil kaydı fotokopisi

  • Maaş aldığı Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü(Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)

  • Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 5000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)

  • Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)

SSK’lı Çalışan ise;

  • Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)

  • Vize Talep Dilekçesi (Tüm masrafları kendisinin karşılayacağını belirten Konsolosluğa hitaben)

  • Faaliyet Belgesi fotokopisi (Son 3 aylık)

  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi

  • Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi

  • Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi SGK İşe Giriş Bildirgesi

  • SGK(4a) Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)

  • Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)

  • Sponsora ait Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 5000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)

  • Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)

Devlet Memuru ise;

  • Çalışma Belgesi

  • Bağlı olduğu resmi makamdan İzin Belgesi

  • Resmi Kurum Görev Kimlik Kartının önlü arkalı fotokopisi

  • Maaş Bordrosu (Son 3 aylık, kaşe ve imzası olan)

  • Şahsi Banka Hesap Cüzdanı veya Banka Hesap Dökümü (En az 5000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)

İşveren ise;

  • Antetli Kağıda İngilizce Vize Talep Dilekçesi(Konsolosluğa hitaben şirkette imza yetkisi olan kişiler tarafından kaşelenip imzalanmış seyahat amacını içeren yazı)

  • Faaliyet Belgesi (son 3 aylık)

  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi

  • Şirketin İmza Sirküleri fotokopisi

  • Son tarihli Vergi Levhası fotokopisi SGK (4b)Hizmet Dökümü (e-devlet şifreniz ile alabilirsiniz)

  • Şahsi Banka Hesap Cüzdanları veya Banka Hesap Dökümleri (En az 5000TL bakiyesi olan, Son 3 aylık, kaşeli ve imzalı olmalıdır. İmza atan banka yetkilisinin imza sirküleri fotokopisi ile birlikte sunulmalıdır)

  • Kira gelirleri, Tapu ve Araç Ruhsatı fotokopisi (Varsa)

 

 

ABD İstanbul Başkonsolosluğunu oluşturan Amerika Birleşik Devletleri hükümet kurumları bir takım halinde çalışarak Amerikan ve Türk hükümetleri ve milletleri arasındaki ilişkileri desteklemektedir.

Bu kurumlar Amerika’nın Türkiye ile ilişkilerini icra eder, faal bir kamu diplomasisi programı yürütür, Amerikan vatandaşlarına konsolosluk hizmeti ve ABD’ye seyahat etmek ya da göçmenlik şartlarını yerine getirmek isteyen Türkiye ve diğer ülke vatandaşlarına vize hizmetleri sağlar ve iki ülke arasında ticaret ve yatırımı teşvik eder.

Çeşitli çok taraflı kuruluşlar aracılığıyla müşterek siyasi, ekonomik ve güvenlik menfaatlerimizi korumak üzere mevkidaşları ile birlikte çalışma yürütür.

ABD Temsilciliklerinin görevleri arasında aynı zamanda Türkiye’de yaşayan/çalışan ya da Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan vatandaşları ve kuruluşlarına da yardım etmek de vardır.

İstinye Mahallesi, Üç Şehitler Sokak No.2
İstinye 34460 - İstanbul / Türkiye
Telefon: (90) 212-335 90 00

Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye Temsilciliğinin amacı, Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Türkiye’deki vatandaşlarının hedeflerini teşvik etmek ve menfaatlerini korumaktır. Bizler, Amerika Birleşik Devletleri’ni Amerikalı vergi mükelleflerinin gurur duyacağı biçimde temsil etmeye gayret etmekteyiz.

ABD Temsilciliğinin amaçları arasında ayrıca Türkiye’de yaşayan ve çalışan ya da Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan vatandaşları ve Amerikan kuruluşlarına yardımcı olmak da vardır.

 ABD Ticaret Bakanlığınca “Yükselen Büyük Pazar” olarak tanımlanmış 10 ülke/bölgeden biri olan Türkiye’de Amerikan ticari menfaatlerini teşvik etmek üzere çalışmalar yürütmekteyiz.

Türkiye’nin laik, demokratik bir cumhuriyet olarak başarılı olması Amerika Birleşik Devletleri için önem taşımaktadır. Bu bakımdan, ABD’nin Türkiye Temsilciliğinin günlük çalışmaları üç temaya bağlı olarak şekillenmektedir:

Amerika Birleşik Devletleri, Türk demokrasisini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir.

 Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ile müşterek menfaatlerimize dayalı güçlü bir güvenlik ortaklığını desteklemektedir.

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin ekonomik başarısını desteklemektedir.

Bunlara ek olarak ABD, Türkiye’de gelişmiş bir demokrasi ve insan haklarının korunması adına sesini yükseltmektedir. Türkiye ve Yunanistan arasında daha iyi ilişkilerin ve Kıbrıs meselesinde adil ve sağlam bir çözüm sağlanması için çalışmalar yapıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye ayrıca terörle mücadelede; Orta Doğu’da, Balkanlar’da ve Kafkasya’da barış arayışında; uyuşturucu ticareti ve kara para aklamayla mücadelede; Hazar havzasındaki petrol ve gazı boru hatlarıyla Türkiye üzerinden dünya piyasasına sunmak ve savunma alanında yakın işbirliğimizi korumak üzere birlikte çalışmaktadır.

110 Atatürk Blvd.
Kavaklıdere, 06100 Ankara - Turkey
Phone: (90-312) 455-5555
Fax: (90-312) 467-0019

Konsolosluk, Türkiye misyonunun hedeflerine birkaç şekilde katkıda bulunmaktadır: en önemlisi, bölgemizde bulunan Amerikan vatandaşlarına koruma ve hizmetler -pasaport işlemleri, doğum belgeleri ve diğer resmi dokümanları – sağlamaktadır.

Ek olarak, Konsolosluk, eğitim ve kültür gibi ortak ilgi alanlarımızla ilgili çalışmalar yaparak A.B.D.-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye katkıda bulunmaktadır. Konsolosluk aynı zamanda, Ankara’da temsilcilikleri bulunan A.B.D. Dış Ticaret Müsteşarlığı ve A.B.D. Tarım Müsteşarlığı ile ortak çalışma içerisinde, ticaret ve ekonomik ilişkileri de geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bunlara ek olarak, A.B.D. Türkiye’deki demokrasinin gelişmesi ve insan haklarının korunması konularını dile getirmektedir.

Bu hedeflere ulaşmak için, dünyadaki diplomasi pratiğine uygun bir şekilde, Konsolosluk çalışanları bölgedeki politik ve ekonomik gelişmeleri, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle düzenli olarak görüşmek suretiyle, takip ederler.

Girne Bulvarı No: 212 Güzelevler Mah.
Yüreğir, Adana - TÜRKİYE
Tel: (90) (322) 455-4100
Faks: (90) (322) 455-4141